Съвременната имплантология

Имплантологията е една от специалностите в денталната медицина с най-бързо развитие през последните години.Във връзка с това възникват и много въпроси .Ще се опитаме да отговорим на част от тях в следващите редове :

1.Какво представлява зъбният имплант?

 

       Поставянето на зъбни импланти е възможност за лечение (заместване) на липсващи зъби. Зъбният имплант наподобява винт, обикновено изработен от титан,наподобяващ коренa на естествения зъб.
Лечението с импланти включва две фази: хирургична фаза (поставянето на зъбния имплант) и протетична фаза (поставяне на коронката над имланта ).
Първата фаза представлява малка операция (най-често под местна упойка), при която импланта се поставя в костта на челюстта. След нея имплантът остава или скрит изцяло или частично,като само неговата горна част остава видима. Този период продължава около 3 месеца.Това е необходимо,за да може костта да обгърне плътно импланта - процес, който наричаме "остеоинтеграция".
След постигане на остеоинтеграция, върху импланта поставя надстройка,която служи за пънче.Следва възстановяване с конструкция тип-корона, мост или друга зъбна протеза, която замества един или повече липсващи зъби.

2.Кои са основните възможности за лечение (заместване) на липсващите зъби?

 

     Има няколко възможности за заместване на липсващи зъби. Всяка възможност за лечение има своите показания и противопоказания.
Импланти
Импланти могат да бъдат поставени в участъци с един или повече липсващи зъби.Предимството на имплантите е , че с поставянето им се възстановява балансът в зъбната редица ,без да се изпиляват съседни здрави зъби. Те могат да заместят един или множество липсващи зъби, и също така дават възможност за възстановяване с неподвижно протезиране( мостови конструкции ) или като закрепващи елементи за подвижни протези за хора, които са изгубили всичките си зъби.

Зъбен мост
Зъби / зъб, съседен на липсващите зъби може да бъде използван, като опора на мост и да се осигури подкрепа за подмяна на липсващите зъби. Това включва подготовка на зъбите под местна упойка, вземане на отпечатъци ,следвано от изработката на мост в зъботехническа лаборатория. Мостът се циментира върху подготвените вече зъби и по този начин се осъществява заместването на изгубените зъби. Изисква се определен брой здрави зъби, за да може мостта да бъде сигурно фиксиран.


Подвижна протеза за зъби (Частично протезиране)
Друга възможност за възстановяването на лисващи зъби е протезата.При този начин на протезиране,основно предимство е ,че съседните зъби не се изпиляват,но пък стават упора за крепежните елементи на протезата (куки ).Основен недостатък е това,че те не са фиксирани в устата ,което ги прави по-малко удобни за носене и често е необходим период на адаптация.


Пълно протезиране
В случаите,когато всички зъби биват изгубени, се използва пълното протезиране. Зъбната протеза се прикрепя благодарение вакуумът ,който се създава между повърхността на протезата и меките тъкани на алвеоларната кост. Удобството и стабилността на такава протеза зависи в голяма степен от размера на останалата кост. Липсата на достатъчно останала кост може да затрудни протезирането.
Съществува възможност, стабилността на протезата да бъде значително подобрена, чрез поставянето на зъбни импланти ,към които протезата да бъде закрепена.

 1. Надежни (сигурни) ли са зъбните импланти?

   

  Зъбните импланти се използват вече повече от 30 години и са доказани, като безопасно и ефективно лечение при заместване на липсващи зъби. Милиони хора са се възползвали от тях, а днес успеваемостта (остеоинтеграция) се постига в повече от 98% от поставените импланти.
  Алергични реакции или откази тялото да приеме зъбния имплант са много редки. Титанът е един от металите , който се възприема най-безпроблемно от тялото и има незначителна метална токсичност.
  Независимо от това, поставяне на зъбни импланти изисква хирургична намеса, която би могла да бъде противопоказна за пациенти с определени здравни проблеми, съответно приемащи определени лекарства.
  Поставянето на имланти, като всяка хирургична процедура може да има усложнения. В зависимост от местната анатомията и близостта до чувствителни структури (например нерви, артерии, синуси), се изисква внимателно планиране и често подробни рентгенови изследвания, за да се избегнат евентуални усложнения. Вашият зъболекар ще обсъди с Вас в подробности, ако съществуват някакви рискове във вашия случай.

         4.Подходящи ли са имплантите за всеки ?

Повечето хора, които са в добро общо здравословно състояние са добри кандидати за лечение с импланти и могат да се радват на предвидим и много успешен резултат.Спазването на отлична хигиена в устната кухина е предпоставка за успех на лечението с импланти, тъй като бактериалната плака и възпаление на венците са основните заплахи за успеха на имплантното лечение. Някои системни заболявания могат да увеличат риска за откази или усложнения, въпреки че не изключват пряко имплантното лечение.
Например:
■При пациенти със захарен диабет се препоръчва да се постигне контрол на захарта преди да се премине към лечение.
■ Пушачите са с повишен риск от усложнения. Спирането на тютюнопушенето се препоръчва преди започване на лечението с импланти, с цел да се увеличи процентът на успех.
■ Пациенти с анамнеза за пародонтит са по-податливи на възпаление около имплантите при тях се препоръчва да поддържат оптимална хигиена и редовно да посещават зъболекаря за прегледи.
Понякога местните анатомични условия могат да се окажат неподходящи за лечението с импланти или да увеличат рисковете за неуспех. Някои хора не разполагат с достатъчно здрава естествена кост в която да се поставят импланти, или важни анатомични структури като нерви, синуси могат да бъде в непосредствена близост,което затруднява поставянето на импланти.
Някои рентгенографски изследвания като компютърна томография могат да бъдат необходими за определянето на качеството и количеството на костта и съответо да се прецени дали имплант е най-добрият вариант за случая или ще се изисква и друг тип процедура.

      5.Колко е продължителността на лечението с импланти

Срокът на лечение с импланти зависи в голяма степен от вида на конструкцията и индивидуалните състояние на организма, вида на използваните материали и техниката. Продължителността може да варира от 2-3 месеца в прости случаи до повече от една година при комплексни конструкции.
След първоначалната консултация, се изготвя план на лечение, включително прогнозната стойност на времето, необходимо за завършване на лечението. Често лечението с импланти може да се забави поради други съществуващи заболявания, които трябва да бъдат лекувани първо като пародонтоза, кариес, периапикални възпаления и т.н.
Обичайната процедура се състои от две части: хирургична и протетична. Ако вече има изваден зъб ,ще бъде необходим лечебен период от най-малко 6-12 седмици,за да може да бъде поставен имлант на същото място.През този период настъпва ремоделиране на костта. В някои случаи, екстракцията (изваждането ) на зъб и поставянето на имплант може да се случи в един и същи ден, което се нарича имедиатно имплантиране.
След поставянето на имплантите се изчаква период от 6 до 12 седмици преди поставянето на протезната конструкция. Изработването на самата конструкция също може да изисква време от 2-6 седмици, в зависимост от сложността.
При определени обстоятелства, имплантите могат да бъдат възстановени с временна конструкция още през следващите няколко дни след поставянето на импланта. Това е известно като имедиатно натоварване.

 

        6.Болезнена ли е самата процедура по поставяне на импланти ?

 

Поставянето на импланти се извършва с местна упойка и след края на процедурата ,в следващите няколко дни има лек следоперативен дискомфорт.
Следоперативна болка обикновено се повлиява добре от болкоуспокояващи .Според проучване, при половината от пациентите са необходими обезболяващи на първия ден, докато един от 4 пациенти все още взема болкоуспокояващи на 4-ти ден. До 6-ти ден, само един на всеки десет пациенти, използва болкоуспокояващи. Най-често срещани постоперативни усложнения са подуване, болка, хематом и кървене.

         7.Какво трябва да правя, след като вече имам импланти ?

Имплантите изискват ефективни хигиена на устната кухина и чести прегледи, за да се предотвратят или навреме да се открият всякакви потенциални проблеми.
В повечето случаи обичайните профилактични прегледи два пъти годишно са напълно достатъчни.При тях се извършва професионална орална хигиена,почистване на зъбен камък и преглед ,както на останалите зъби,така и на периимплантните тъкани. При някои пациенти с повишен риск, се препоръчват и прегледи в по-кратки срокове.
Тъй като периимплантните тъкани са по – чувствителни от тези около естествените зъби се препоръчват допълнителни средства за почистване ,като междузъбни четки и води за уста.

          8.Приличат ли заместените с импланти зъби на естествените ?

Имплантните протези са на много видове и могат да варират от единични корони,които заместват един липсващ зъб да големи конструкции, които покриват цялата челюст. В момента ние имаме широка гама от естетични техники и материали, които в много случаи водят до много висока естетика със зъбни импланти. Често, не може да се разпознае короната на имплант от естествения зъб.
Крайният естетичен резултат обаче, до голяма степен зависи от вида на реконструкция, както и местните условия (наличие на кост и здрави венци). В някои

случаи, са необходими и допълнителни процедури за възстановяването на кост и меки тъкани. В други случаи, малък компромис в естетиката е необходим за постигането на здрави и устойчиви резултати от лечението.
 

         9.Функционират ли имлантите като естествени зъби ?

Зъбните импланти остават фиксирани в костта и дават възможност за нормална функция. Пациенти с фиксирани протези върху зъбни импланти се радват на удобно дъвчене, подобно на това при естествените зъби. Способността Ви да се насладите на храната ,е същата както когато имате естествените зъби.Обикновено Вие не чувствате наличието на импланти.
Въпреки това, естествените зъби са заобиколени от пародонтален лигамент, който позволява много прецизно възприятие по време на дъвчене. Имплантите са лишени от пародонтални лигаменти, които служат като амортисьори, така че в случай, че вече няма останали в устата естествените зъби, усещането Ви за натиск, докато дъвчете може да бъде значително намалена.
Пациенти със снемаема протеза (overdenture) върху импланти ще се радват на по- висока стабилност на протезата. Такива протези обаче ,често имат широко покритие на небцето или долната челюст и могат да намалят вашето възприятие на вкуса.

           10.Колко дълго остават в устата имплантите ?

 

Имплантите са с висок процент на успеваемост, но тя все още е сравнително ново лечение и по този начин документация надхвърляща 10 години е ограничена. Въпреки това, има сведения, че са оценени и такива за период от повече от 35 години. Най-новите изследвания показват, че около 90% от поставените импланти са все още във функция след десет години.
Дори и с дългогодишна функция, имплантите не винаги са свободни от усложнения. Усложненията могат да възникнат в техническите части (винтове, опори, порцеланова корона и т.н.) или в тъканите около импланта (възпаление - периимплантит).
Техническите части на имплантите имат определена продължителност на живота и е разумно да се очаква, че в рамките на период от 5-10 години, някои части като опорни винтове или порцеланова корона може да се нуждаят от ремонт или подмяна.
Усложненията на тъкание обаче като хронично възпаление около импланти е трудно да се управлява, след като установи, затова превенцията е най-добрата стратегия. Предотвратяване на усложнения, свързани с възпаление е възможно чрез ефективна хигиена на устната кухина и в дългосрочен план здравето на периимплантните тъкани зависи в голяма степен от това колко добре те се почистват и поддържат

        11.Защо са необходими прегледи при зъболекаря 2 пъти в годината ?

 

Зъбните импланти са в по-податливи на бактериални възпаления отколкото Вашите естествени зъби. Следователно, е необходимо ефективно почистване. Използват се междузъбни четчици ,както и конец за зъби.
Вашият зъболекар ще Ви препоръча начин за почистване, който е подходящ за Вашите индивидуални нужди. Като минимум, годишен преглед е достатъчен за поддържаща терапия, но ако имате повишен риск например, ако сте загубили зъбите поради пародонтит,то тогава прегледите трябва да бъдат минимум 2 пъти в годината.
Пушенето може значително да увеличи риска от възпаление и загуба на кост около импланти. Ето защо, спиране на тютюнопушенето е важна стъпка, за да се постигне добро общо здраве на устната кухина и за намаляване на костната загуба около зъбни импланти, както и около естествените зъби.

          12.Може ли нещо да се обърка след края на лечението с импланти ?

 

В момента, остеоинтеграцията е много предвидима и между 98% и 99% от поставените импланти се остеоинтегрират. Въпреки това, проблеми или усложнения могат да се срещнат скоро или след дълго време след като имплантите са успешно възстановени. По-голямата част от тези усложнения могат да се управляват ефективно, ако се открият рано.
*Загубата на кост около импланта
Редовните прегледи на импланта при зъболекар ще гарантират, че такова състояние се диагностицира рано и може да се третира адекватно.
*Инфекция / възпаление
Бактериалната плака може да доведе до хронично възпаление около импланта, което е известно като периимплантит и може да доведе до продължителна загуба на костта около импланти. Лоша устна хигиена е основната причина за такива инфекции и веднъж установена, може да бъде много трудна за лечение. Бактериална инфекция, обаче е предотвратима чрез добра хигиена и професионално почистване от вашия стоматолог . Системно заболявания като неконтролиран диабет и тютюнопушене увеличават риска от периимплантит.
*Усложнения, свързани с протезата
Технически усложнения като механичен фрактура на коронки, мостове, винтове, или разхлабване на винтове, не са рядкост, особено за протези, които са били повече от 5 години в функция. Този тип усложнения може да се увеличи при пациенти с парафункции ( бруксизъм или стискане) или нестабилна оклузия. В повечето случаи те се коригират с подмяната на фрактурирания елемент.
*Implant фрактура
Счупване на импланти се случва рядко (при по-малко от 1% от случаите). Този тип усложнение обикновено води при пациенти с вредни навици (бруксизъм) или нестабилна оклузия, както и с други видове претоварване.