Извличане на стволови клетки

Как да съхраним стволови клетки от млечно зъбче  -- съхранени днес стволовите клетки могат да спасят една усмивка утре !

1.Защо да съхраним стволови клетки от млечно зъбче ?

                От стволови клетки са произлезли всички наши тъкани и органи – без тях би било невъзможно да растем, да се развиваме ,да се възстановяваме след боледуване . От десетилетия медицината залага на уникалните им свойства в борбата с десетки тежки заболявания.

2. Какво се крие в зъбчето ?

                Понастоящем денталната пулпа се разглежда като ценен източник на мезенхимни стволови клетки,които са предшественици на клетките,изграждащи костите, сухожилията ,бъбреците ,черния дроб.

3. За какво могат да са полезни ?

                Мезенхимните клетки ,за разлика от добре познатите стволови клетки от костен мозък и кръв от пъпна връв,се прилагат отскоро в медицината . От няколко години тези клетки, включително от зъбна пулпа ,са обект на горещ интерес като ресурс за новоразвиващи се терапии в областта на регенеративната медицина . Разработват се огромен брой приложения за стоматологични , ортопедични ,сърдечно – съдови , чернодробни , невродегенеративни , ендокринни заболявания .

4. С какво са ценни клетките от зъбче ?

                Събирането на клетки от млечно зъбче е важна възможност за семействата, които не са съхранили мезенхимни клетки при раждането на детето. Процедурата е лека и високорезултатна , а клетките имат предимството да са сравнително млади – те са с толкова по-съхранен потенциал,колкото по-малко е детето.

5. Кой от семейството може да ги ползва  ?

                Ценна особеност на мезенхимните клетки е ,че са хипоимуногенни – не предизвикват реакция на отхвърляне при несъвместимост ( което е основно ограничение при трансплантацията по принцип ) .Това дава реален шанс на всички в семейството да разчитат на помощта им при нужда.

6.Кои зъбчета са подходящи ?

                Подходящи са всички здрави млечни зъбки ,без инфекции ,кариеси и със запазена пулпа.Някои банки избягват кътниците,защото при тях не винаги може да се предвиди количеството и състоянието на пулпата,но когато са здрави и жигоднознени,те са отличен източник и не са за пренебрегване ! Кандидати са и неразклатените зъбчета ,които се отстраняват по ортодонтски показания .

 7.Кога може да се изпълни процедурата?

              По всяко време в периода на смяна на млечните зъбки – обикновено между 5 и 12 годинки. Зъбчето трябва да е само леко разхлабено – ако се е клатило дълго време или е паднало самичко вкъщи, то пулпата му е загинала и няма шанс от него да се извлекат стволови клетки.

 

8.Кой и как трябва да вземе зъбчето?

            Зъбчето задължително се изважда от обучен стоматолог, който да направи оценка на състоянието му и да санира устната кухина. Предварително образно изследване може да улесни избора на подходящ кандидат. Оценка на годността на зъба се прави само от обучен за целта специалист-стоматолог. Зъбчето веднага се поставя във контейнер със специална среда, която запазва жизнеността на клетките, и се транспортира до лабораториите ни за незабавна обработка до максимум 24 часа след вземането. Потвърждение за успешно извличане на стволови клетки се получава до седмица по-късно.

 

9. Как се съхраняват клетките?

            За да се запазят непокътнати жизнеспособността и ценните свойства на клетките за дълъг период от време, те се съхраняват при ултраниски температури, в среда от течен азот. Сигурността на съхранението е гарантирана със специално криогенно оборудване, а безопасността и годността на пробата се потвърждава от серия задължителни изследвания.

 

10. Какво да кажем на Феята на зъбките?

                   Имаме сключено споразумение с Феята на зъбките – ние ще издадем Сертификат за          взетото зъбче, който тя ще приеме и уважи със специална похвала!